Un artist numit dezastru · The Disaster Artist (2018)

Cronici Filme
8

Grozav

1.2

User Avg

Un artist numit dezastru · The Disaster Artist (2018)
Un artist numit dezastru · The Disaster Artist (2018)

Premisa filmului este simplă. E povestea adevărată din spatele celui mai prost film făcut vreodată. Totul începe cu mărturia a câțiva actori ai momentului, despre cum le-ar plăcea să fi putut lucra la filmul acesta sau doar să fi fost o muscă pe perete, să vadă ce s-a întâmplat acolo mai exact.

Apoi, ne ia de la început. Greg (Dave Franco) este un tânăr din San Fransisco, care are un vis: să fie actor. La unul din cursurile sale de actorie îl cunoaște pe Tommy (James Franco), un bărbat ce poate fi descris doar ca și ciudat. Și mai ciudat este faptul că nimeni nu pare să știe de ce face el, câți ani are, de unde vine sau unde se duce.

 pe IMDb

Gen film:, , An lansare film:Regizori:Actori:, , Distribuitori:

Nu putem vorbi despre The Disaster Artist (pe care am să îl prescurtez TDA în continuare) fără a spune mai întâi două-trei cuvinte despre The Room (TR). Camera este cunoscut ca și cel mai bun film prost făcut vreodată. Nu lăsați acest nume să vă păcălească. Este, totuși, cel mai prost film făcut vreodată. Am văzut multe filme la viața mea, nimic nu este mai jos pe listă decât TR. Și nu cred că va fi vreodată.

Firul narativ este oribil de slab, actorii par cu toții din plastic, replicile nu au niciun sens, timeline-ul filmului este practic inexistent, ca să nu zic că tot filmul îți lasă impresia că sunetul a fost tras din nou, pus peste filmul original, fără ca cel care se ocupa de asta să fi avut grijă să sincronizeze cele două materiale. Chiar și așa, a rămas în istorie (până în ziua de azi se poate vedea în cinematografe). Aici intră în scenă TDA.

Premisa filmului este simplă. E povestea adevărată din spatele celui mai prost film făcut vreodată. Totul începe cu mărturia unor actori ai momentului despre cum le-ar fi plăcut să lucreze la filmul acesta sau doar să fie o muscă pe perete, să vadă ce s-a întâmplat acolo mai exact. Apoi, ne ia de la început. Greg (Dave Franco) este un tânăr din San Francisco care are un vis: să fie actor. La unul din cursurile sale de actorie îl cunoaște pe Tommy (James Franco), un bărbat ce poate fi descris doar ca și ciudat. Și mai ciudat este faptul că nimeni nu pare să știe de ce face el, câți ani are, de unde vine sau unde se duce.

Totuși, cei doi se împrietenesc datorită visului lor comun. Într-o noapte, ei vizitează locul în care a murit James Dean și își fac o promisiune: să reușească, împreună, în industria filmului. Pentru toți cei care cunosc cât de cât filmografia lui Franco cel mic, această scenă este cât se poate de dubioasă. Nu de alta, dar Tommy îi spune lui Greg din nou și din nou că ar putea fi ca și James Dean, iar tu stai în scaunul tău de cinema și încerci să uiți faptul că James Franco chiar l-a jucat pe James Dean. Nu prea poți.

Ca să își îndeplinească visul, cei doi se mută la Los Angeles, unde Tommy are un apartament. Însă, după câțiva ani în care nici unul dintre ei nu devine mare star, vine hotărârea: își vor face propriul film. Așa ia naștere TR, scris, regizat, produs și distribuit în rolul principal, Tommy Wiseau. Filmările sunt la fel de dubioase ca și produsul final. Tommy insistă pe lucruri cum ar fi să filmeze totul pe un platou, chiar dacă unul dintre decoruri este identic cu o alee din fața studioului și ar putea filma scena acolo. „But this is Hollywood”, le spune el celorlalți, și nimeni nu se bagă peste el.

Dacă nu de alta, măcar pentru că toți cei implicați în crearea filmului și-au dat seama destul de repede că Tommy va face cum vrea el, indiferent de ce i se spune. Singurul care mai poate să îl influențeze cât de cât este Greg. Însă și prietenia lor ia o întorsătură urâtă când Greg se hotărește să se mute cu prietena lui, lăsându-l în urmă pe Tommy, în mod foarte ironic, luând în considerare faptul că TR este despre cum îl părăsește toată lumea pe Johnny, personajul lui Tommy.

Apoi vine seara mult așteptată, premiera filmului. Cum era de așteptat, niciunul din spectatori nu înțelege nimic, considerându-l, la final, o foarte bună comedie. Și până la urmă, cine poate spune că nu este așa? Oricum nu știe nimeni exact ce se presupune să fie. Singurul lucru bun care iese din acea sală de cinema este faptul că Tommy și Greg sunt din nou prieteni. Doar și-au promis să facă asta împreună, nu-i așa?

Sincer, nu știu la ce m-am așteptat când m-am dus la TDA, dar nu a fost asta. Văzând TR cu doar o seară înainte, aveam atât de multe întrebări. Atât de multe. Mi s-a răspuns la vreuna? Nu prea. Dar mi s-a răspuns la întrebări pe care nu știam că le am, iar asta cumva a făcut totul să merite. James Franco jucându-l pe Tommy, care îl joacă pe Johnny, este un spectacol în sine, în orice caz. Filmul se termină cu scene din TR rulate în paralel cu exact aceleași scene, dar de data asta jucate de către castul TDA. Unul din cele mai ciudate experiențe cinematografice pe care le-am avut și totuși, nu îmi puteam lua ochii de la ecran. Nici voi nu o să puteți, atâta vă pot promite.

Pentru cineva care nu a văzut TR, nu știu cât de interesant va fi acest film, luând în considerare faptul că se bazează foarte mult pe original. Dar actorii reușesc să își facă treaba exemplar. Nu am văzut încă toate filmele nominalizate la Globurile de Aur de anul acesta, dar chiar și așa vă pot spune că James Franco ar fi meritat cel puțin încă unul pentru performanța sa din acest film. Îmi imaginez că este oribil de greu să fi Tommy Wiseau, așa că trebuie să fie și mai greu să îl interpretez. Și nu poate să îți scape faptul că James Franco nu doar că a jucat rolul principal din acest film, dar l-a și regizat și produs. Așa, ca să închidă acest cerc. Eu personal de abia aștept ca peste 20 de ani să mă duc la un film despre cum a fost făcut The Disaster Artist.

 Până una alta, vă las cu atât, pentru cunoscători. You are tearing me apart, Lisa!

8

Grozav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Powered by watch naruto shippuden watch one piece watch one punch man online

Download by Wordpress Nulled Themes Keepvid youtube downloader