Dumbo (2019) · We’re all family here, no matter how small.

Cronici Filme
7.5

Bun

Dumbo (2019) · We’re all family here, no matter how small.
Dumbo (2019) · We’re all family here, no matter how small.

Un remake al filmului animat cu același nume din 1941 și bazat pe celebra carte a scriitorilor Helen Aberson și Harold Pearl, filmul urmărește aventurile extraordinare ale lui Dumbo, un elefant neobișnuit.

Premiera în România: 29. 03. 2019

Gen film:, An lansare film:Regizori:Actori:, , , Distribuitori:

Circul „trăiește” prin zâmbete forțate, trucuri și iluzii. Ești hipnotizat de lumini strălucitoare și culori stridente, de artiști, clarvăzători, saltimbanci și acrobați care execută la nesfârșit același număr, dornici de ceva nou, senzațional și șocant, pentru a întrerupe monotonia. Spectacolul nu se încheie când cortina alunecă pe scenă sau când băncile sunt eliberate de murmurul mulțimii. Spectacolul se desfășoară în continuare în culise, în cuști și corturi, unde oamenii visează la o viață mai bună, animalele la libertate, iar Dumbo… la reuniunea cu mama lui.

Este epoca remake-urilor și a reboot-urilor. Se mai rătăcește un prequel sau un sequel, o adaptare care îți distruge seria preferată și un film artistic care are toate șansele să strângă 500 de premii și să fie uitat în mai puțin de o săptămână. Desenele copilăriei sunt clasice, iar animațiile Disney ocupă un loc special în inima mea (și în colecția de DVD-uri începută acum mai bine de un deceniu), însă Dumbo niciodată nu s-a aflat printre preferate. I-am adorat pe elefănțelul cu urechi supradimensionate și pe șoricelul Timothy Q. Mouse (oare cine nu a făcut-?), dar ceva i-a lipsit poveștii. Prin urmare, nu ar trebui să te mire că am fost plăcut surprinsă de remake și de viziunea lui Tim Burton, neașteptat de optimistă având în vedere portofoliul lui ca regizor.

Diferențele dintre film și animație ar putea să fie un subiect interesant, „combustibil” pentru o dezbatere ce s-ar prelungi până în miez de noapte. Dacă vrei să te bucuri de Dumbo (2019) și de atmosfera electrizantă de la circ, sfatul meu este să nu încerci să faci o comparație, altfel te vei enerva (fără rost) și vei pierde din vedere atuurile filmului. Da, știu că este frustrant și nedrept, dar ar fi păcat să-i ignori pe Colin Farrell, Danny DeVito, Eva Green și Nico Parker, singura care poate să îndepărteze lumina reflectoarelor de la Dumbo.

Cei diferiți întotdeauna o să fie marginalizați și jigniți. Sunt outcasts. Ținte sigure. Din prima clipă în care îl zărește pe Dumbo, Max Medici (Danny DeVito) își dorește să scape de el. Simte că a fost înșelat și abia dacă poate să-l privească pe noul membru al circului, ce preferă să se ascundă în spatele mamei sau sub un balot de fân pentru a scăpa de curiozitatea celorlalți artiști, intrigați de noul lor „coleg”. Dumbo este speriat și abia dacă reușește să își țină echilibrul. Poți să vezi toate emoțiile oglindite în ochii lui albaștrii, cum irișii își schimbă nuanța când este fericit, trist sau nostalgic.

Din fericire, Milly (Nico Parker) și Joe (Finley Hobbins) se atașează imediat de Dumbo și încearcă să-l înveselească după ce a fost despărțit de mama lui. Îl hrănesc, îi vorbesc și inventează jocuri pentru a-l menține ocupat, iar când o pană buclucașă se transformă într-o provocare pentru elefănțelul cu urechi supradimensionate, Dumbo descoperă că poate să zboare. Nu mai este diferit, ci special și noua vedetă a circului.

Acum este răsfățat și alintat, iar ipocrizia lovește din nou. Înainte să zboare, era o greșeală și o anomalie, o afacere care a mers prost. Vrei să îți menții zâmbetul intact și să vezi ce urmează să se întâmple în continuare, mai ales când știi că Michael Keaton și Eve Green trebuie să își facă și ei debutul la circ, dar ceva te oprește. Dumbo este cheia lor pentru succes și șansa îndelung așteptată de circ pentru o revenire spectaculoasă; toți sunt fericiți și au vise mărețe, dar câți i-au fost alături înainte să fie o vedetă și să descopere că poate să zboare?

Îți amintești de colegii care întotdeauna își făceau temele și învățau pentru teze? Nu te gândi neapărat la tocilari – oricât de incredibil pare, există o diferență foarte mare între „a toci” și „a învăța”. Erau elevii ce deveneau extraordinar de populari în perioada testelor și a examenelor, cei cu care te împrieteneai în câteva zile ca să îți asiguri un loc în apropierea lor și oportunitatea de a obține o notă mai mare. Așa este și Dumbo: cum i-a fost descoperit talentul, spectatorii și-au schimbat comportamentul: nu-l mai jignesc și nu mai aruncă în el, doar-doar vor lovi suficient de tare cât să distrugă „urechile false”, ci îl admiră și îl aplaudă în picioare.

Am menționat mai devreme că Nico Parker este singura care poate să îndepărteze lumina reflectoarelor de pe Dumbo: o așteaptă un viitor foarte promițător și sper să o vedem cât mai curând într-un rol nou, pe măsura talentului ei. Milly Farrier dă dovadă de o maturitate înspăimântătoare la o vârstă atât de fragedă. Ar trebui să râdă și să se joace, însă abia dacă știe să zâmbească sau să își controleze autoritatea din voce.

E un adult îmbrăcat în haine de copil. Viața a fost nedreaptă cu familia ei: și-a pierdut mama, iar Holt Farrier (Colin Farrell), tatăl ei, abia s-a întors din război și învață să se acomodeze cu noul stil de viață. În loc să-i încurajeze dorința de a-și depăși limitele, el își pierde repede răbdarea cu ea și o respinge involuntar. Dar Milly nu se lasă ușor influențată, cu atât mai puțin învinsă. Este curajoasă, puternică și foarte isteață, dornică să învețe lucruri noi și să descopere misterele științei. De ce să fie mulțumită cu puțin când nici măcar cerul nu mai reprezintă o limită imposibil de atins?

Este imposibil să nu-l iubești pe Danny DeVito. Are umor din belșug, acel haz care nu se poate învăța (îl ai sau nu). Sunt șanse mici ca Max Medici să devină personajul tău preferat, dar e amuzant și nu poți să te cerți cu el, mai ales când o maimuță vitează îi face viața un calvar și îi menține părul alb, ca să pară un bătrân înțelept (iluzia este fragilă). Max pare dispus să își vândă sufletul Diavolului pentru a menține circul pe linia de plutire. Nimeni nu-l întrece când vine vorba de idei lipsite de logică și dezorganizare; chiar și așa, are un suflet mare, își cunoaște foarte bine defectele și limitele (chiar dacă refuză să și le accepte), iar binele oamenilor săi întotdeauna o să ocupe primul loc în sufletul său (alături de o baie lungă și de o mască pentru față).

Nu am uitat de minunata Eva Green. Sunt obișnuită cu ea în roluri atipice, când este villain sau antierou, personajul care ar putea să te ucidă cu o simplă privire sau să te trădeze fără nicio ezitare, dacă sacrificiul tău o ajută să-și îndeplinească scopurile. Mereu ascunde ceva și este învăluită în secrete și mistere. It’s her trademark, iar Dumbo nu face excepție de la regulă. Este seducătoare și enigmatică în rolul artistei Colette Marchant, chiar dacă scenariul nu îi oferă o provocare (o problemă pentru toți actorii). Eva este relaxată și zâmbește neașteptat de mult; de vină este și Dumbo, doar pregătește un spectacol cu el, dar nici Colin Farrell nu este de ignorat (sunt prima la bilete dacă joacă din nou împreună – make them both evil, please!).

Ironia este o armă cu două tăișuri: poate că filmul se numește Dumbo, dar elefănțelul cu urechi supradimensionate este personajul din umbră, liantul și motivul, atuul secret și cheia spre succes. El îi leagă pe oameni, iar Tim Burton ne împărtășește poveștile, visele și dramele lor, în timp ce Dumbo se luptă cu titlul de outcast și învață să aibă încredere în el, să nu fie etichetat drept diferit sau special doar pentru că poate să zboare și nu se poate strecura în mulțime.

P.S.: CGI-ul este puțin „rudimentar”, iar Dreamland a reprezentat un potențial irosit.

7.5

Bun

Împrăștiată, dar creativă, cu nasul în cărți și mereu pe fugă. Încăpățânată și cu un doctorat în Sarcasm. Dușmanul declarat al somnului. Cinefilă de mică, cu căștile în urechi oriunde merge, imaginația o îndeamnă să viseze în cele mai (ne)potrivite momente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Powered by watch naruto shippuden watch one piece watch one punch man online

Download by Wordpress Nulled Themes Keepvid youtube downloader