Un lucru absolut remarcabil · Hank Green · Când roboții sunt fani Queen și Tom Jones.

Cărți Recenzii
Comandă cartea
8

Grozav

10

User Avg

Un lucru absolut remarcabil · Hank Green · Când roboții sunt fani Queen și Tom Jones.
Un lucru absolut remarcabil · Hank Green · Când roboții sunt fani Queen și Tom Jones.

Într-o noapte, întorcându-se de la muncă, April May, o tânără de 23 de ani, descoperă, din întâmplare, o reprezentare de trei metri a unui robot îmbrăcat în armură de samurai pe care îl botează Carl. Numai că statui similare se pare că există peste tot în lume și întreaga omenire devine, peste noapte, de-a dreptul obsedată să înțeleagă cine sunt, de unde au apărut, cine le-a creat și, mai ales, cărui scop slujesc bizarele monumente care seamănă prea mult cu puternicii Transformeri ca să nu facă parte dintr-un plan.

Iar April, ca descoperitoare a straniilor Carli, se vede aruncată chiar în mijlocul unei furtuni mediatice, care îi transformă viața, relațiile și felul de a fi.

Goodreads: 4.09

Suntem dependenți de tehnologie. De Internet. De Social Media. Verificăm constant numărul like-urilor primite și ne îngrijorăm când cineva ne dă unfollow. Încercăm să bifăm în fiecare zi cât mai multe update-uri și să fim la curent cu noile trenduri, până în punctul în care ne sacrificăm timpul liber pentru a ne schimba părerile și prioritățile. Vrem ca informațiile oferite, indiferent de natura/forma lor, imagine, audio sau text, să aibă impact, dar uităm Un lucru absolut remarcabil: celebritatea este o armă cu două tăișuri, iar adoratorii și fanii pot să se transforme în mai puțin de câteva secunde în haters și trolls.

Ai putea să îți măsori viața după statisticile de pe Twitter? După numărul like-urilor de pe Facebook? După câți followers ai dobândit pe Instagram în ultima oră? Dacă răspunsul este nu, s-ar putea ca tu și April May să nu deveniți cele mai bune prietene. Nu te aștepta la o eroină perfectă, care se folosește de influența ei în Social Media pentru a salva planeta de la o presupusă invazie sau de la un atac terorist. Hank Green este conștient de limitele umane, de cât de capricioasă și imprevizibilă este celebritatea, acea nevoie aproape parșivă de atenție, pentru care ești dispus să-ți trădezi prietenii și să te transformi într-un instrument, doar pentru a menține în continuare lumina reflectoarelor ațintite asupra ta.

Am vrut să citesc Un lucru absolut remarcabil pentru că Shauki Al-Gareeb, coordonatorul colecției Leda Edge, mi-a dat un hype nebun pentru roman. Era atât de entuziasmat și nerăbdător să apară, încât am ales să fiu nedreaptă cu celelalte cinci cărți pe care le citeam în paralel (nicio grijă, revin și la ele). Fragmentul primit în avanpremieră promitea un roman savuros și ironic, la limita dintre tragic și comic, personaje sarcastice și 64 de roboți îmbrăcați în armură de samurai, „abandonați” peste tot în lume.

Indiciile pentru dezlegarea misterului sunt ascunse în Vis; dacă vrei să ai un avans, îți recomand să îți reîmprospătezi cunoștințele de chimie, fizică și matematică. Nu strică să ai pe apelare rapidă și un prieten programator, obișnuit să fie sunat la 4 dimineața pentru a-ți explica teoriile discutate de personaje.

Nu, nu! Nu ai niciun motiv de îngrijorare: Hank Green nu recurge la info dump pentru a-și continua povestea și enigmele nu își pierd din farmec doar pentru că ai nevoie de câteva minute în plus pentru a-ți aminti ce reprezintă sistemul hexazecimal. Protagoniștii sunt mereu alături de tine, ghicitoare după ghicitoare, cod după cod, formând un grup atipic de prieteni, aliați și colaboratori. Singura problemă? Totul se învârte în jurul lui April May, narator subiectiv, Antichrist (în viziunea dușmanilor) și persoana pe care vrei să o strângi de gât pe la jumătatea romanului.

„Frica este un combustibil și mai bun decât mânia.”

Iubesc personajele complexe, care își recunosc defectele și nu se tem să fie egoiste. Lacome. Invidioase. Dacă te-ai săturat de eroine perfecte, imaginea binelui și a purității, trebuie neapărat să o cunoști pe April May. Autorul nu se teme să îi extindă limitele și să o transforme într-un personaj arogant și nesuferit. Îi accentuează slăbiciunile, îi hrănește aspirațiile și îi oferă cu viclenie statutul de „vedetă”, îndepărtând-o de fosta ei viață, de iubita care o accepta cu bune și cu rele, de prietenul ce niciodată nu a încercat să o schimbe, oricât de tentat ar fi fost să-i spună Taci!. Green ne amintește că orice om are voie să greșească și să se pună pe primul loc. Vei ajunge să o vezi pe April May ca un brand, nu un om și o persoană din carne și oase. Ca tine. Sau ca mine.

Înainte să-l descopere pe robotul îmbrăcat în haine de samurai, înalt de nu mai puțin de trei metri, April May avea doar două lucruri în comun cu mass-media: un cont pe Netflix, folosit pentru a urmări comedii romantice din anii ’90, și un cont pe Instagram (doar are o diplomă în design și este dependentă de artele frumoase). Preferă romanele din 1860 în favoarea ziarelor și a revistelor. Preferă să viziteze o galerie de artă în loc să își petreacă timpul pe Twitter. Bonus: nu s-a uitat niciodată la televizor.

La câteva zile după ce postează un filmuleț pe Youtube, în care îl botează pe robot (Carl) și nu se sfiește să își exprime entuziasmul și fascinația pentru viziunea misteriosului artist, April May devine o vedetă. Drumul ei spre celebritate este pavat cu interviuri la televizor și radio, în ziare și reviste. Este invitată să vorbească la numeroase emisiuni și să combată diferite teorii cu experți din X domenii, adaptându-se rapid într-o lume pe care o ignora și o considera neimportantă doar cu câteva săptămâni în urmă.

„Puterea fiecăruia dintre noi de a-i face pe niște oameni complet necunoscuți să se simtă groaznic, înfricoșați și slabi e de-a dreptul uluitoare!”

Faima este o prietenă periculoasă și posesivă, însă April este prea fascinată de influența pe care o are pentru a sesiza semnalele de alarmă. Vrea să dețină controlul asupra subiectului, să fie prima care postează, prima care descoperă care este scopul roboților, cine i-a creat și de unde au apărut. Devine lacomă și trăiește de pe urma retweet-urilor și a like-urilor. Urmărește fascinată cum crește încontinuu numărul abonaților. Sumele pe care le primește cresc cu fiecare enigmă rezolvată, dar niciodată nu este suficient.

April May ne arată că o persoană se poate transforma într-un instrument și un brand. Pentru a rămâne în trend, își riscă viața și integritatea, prietenii și relațiile. Celebritatea este drogul interzis, singurul care o motivează să rămână în prima linie, la câțiva metri de Carl New York, „prietenul” care i-a schimbat mentalitatea și visele. Ironia? April este conștientă de fiecare greșeală comisă. Îți spune tot, fără să îndulcească adevărul sau să își ascundă defectele. Este o persoană directă și foarte sinceră, un magnet pentru cei din jur. Îi corupe, uneori chiar involuntar, să facă orice își dorește. Târziu observă atracția lor pentru ea, cum ei își încalcă principiile ca să o ajute sau își țin sub control sentimentele când April îi dezamăgește/rănește.

„Te poți preface numai până la un punct înainte să devii cu adevărat ceea ce te prefaci a fi.”

Echipa „April May” este neconvențională și l-am iubit pe Hank Green pentru o astfel de abordare. Nu pot să spun dacă membrii sunt prieteni sau aliați, dacă țin unii la ceilalți sau sunt (doar) uniți de un țel comun. Sunt legături care evoluează sau sunt distruse, pasiuni, crush-uri, neînțelegeri, trădări și regrete. Sunt exploatate slăbiciunile umane și nevoia de afecțiune, fragilitatea sentimentelor și teama unei respingeri. Fiecare are un loc special în poveste și în inima lui April: Maya, Miranda, Robin și Andy.

Din păcate, suferința nu lipsește din Un lucru absolut remarcabil. Din fericire, va exista volumul 2, însă cliffhanger-ul este malefic, crud și inuman. Ultimele capitole sunt adrenalină pură; poate nu este cea mai potrivită comparație, însă mă vei înțelege abia după ce te vei afla de cealaltă parte a camerei, alături de un miliard de oameni, urmărind un eveniment fără precedent. Este diabolică scena, însă romanul nu a fost lipsit de hint-uri. Intuiești o parte din deznodământ, chiar dacă Hank Green trișează și te lasă la final cu un număr ilegal de întrebări și cu mult prea puține răspunsuri.

Influența mass-mediei întotdeauna o să mă șocheze. Este uimitoare puterea pe care o poate avea o singură persoană. O singură postare. Un LIVE. April nu este imună la răutăți și nedreptăți. Când află cât de multe persoane o urăsc și o acuză că este o trădătoare (a speciei), devine mai precaută și își analizează mai bine comportamentul. Ajunge să îi pese de cum este percepută și crede în ce spune. Redevine un om, nu un brand sau o celebritate.

Un om care se teme de repercursiuni, poate chiar și de Carli. Un om care vrea să obțină răspunsuri și să aibă o realizare proprie. Un om care înțelege mult prea târziu impactul rețelelor sociale la nivel cultural, afectiv și social. Un om care descoperă Un lucru absolut remarcabil: nimic nu este imposibil.

P.S.: Dacă ești fan Queen, dragostea ta pentru roman va crește exponențial!

P.P.S.: April, Maya și Andy mi-au amintit de Nomi, Amanita și de Bug din Sense8.

8

Grozav

Împrăștiată, dar creativă, cu nasul în cărți și mereu pe fugă. Încăpățânată și cu un doctorat în Sarcasm. Dușmanul declarat al somnului. Cinefilă de mică, cu căștile în urechi oriunde merge, imaginația o îndeamnă să viseze în cele mai (ne)potrivite momente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Powered by watch naruto shippuden watch one piece watch one punch man online

Download by Wordpress Nulled Themes Keepvid youtube downloader