Ceva în apă · Catherine Steadman

Cărți Foxisme Recenzii
Comandă
5.5

Mediocru

Ceva în apă · Catherine Steadman
Ceva în apă · Catherine Steadman

Erin este o realizatoare de filme documentare pe cale să dea lovitura. Mark este un investitor bancar arătos, cu planuri mari. Cei doi pleacă în luna de miere pe insula tropicală Bora Bora, unde se bucură de soare, de plajă și unul de celălalt. Dar când fac scuba diving în marea cristalină, găsesc ceva în apă...

Goodreads: 3.62

Știți cum reacționează un rechin când simte mirosul sângelui? Cum își adulmecă prada și o atenționează din timp de pericol, savurându-i teama, un aperitiv ce îl pregătește pentru marele ospăț? Dacă ignori țipetele și urmările festinului, diferența dintre un rechin înfometat și o cititoare dependentă de thrillere nu este foarte mare. Prima mea dragoste întotdeauna va rămâne literatura fantasy, dar, când un autor îmi promite enigme, un villain diabolic și/sau o serie de crime/dispariții misterioase, voi căuta cu nerăbdare ofițerul responsabil cu ancheta, oferindu-mi cu entuziasm serviciile. De data aceasta, am găsit Ceva în apă.

Ultimele luni au fost un lanț (aparent) nesfârșit de provocări, schimbări și discuții în contradictoriu. Mi-am pierdut de foarte multe ori răbdarea și am fost la un pas să renunț la recenzii, recomandări și articole literare, oboseala, stresul și lipsa somnului având câștig de cauză: mă uitam cu tristețe la turnurile (instabile) de cărți citite, incapabilă să scriu câteva impresii și să leg cuvintele în fraze. Din fericire, „perioada neagră” a trecut, inspirația a revenit, iar argumentele și motivele răsar acum cu ușurință, chiar și atunci când o carte nu se ridică la nivelul așteptărilor.

Îmi pare rău că scriu atât de târziu despre Ceva în apă, în condițiile în care prietenii de la Editura Nemira mi-au trimis un exemplar în avanpremieră. Nu mi-am ascuns părerea despre roman, însă cred că am vrut să evit să fiu Gigă Contra: prefer să împărtășesc hype-ul pentru un volum, să recitesc capitole și să postez citate, în loc să vin cu nemulțumiri și critici. Apoi mi-am amintit: nu sunt critic literar, nu-mi place să îmblânzesc adevărul, gusturile diferă și nu trebuie să ofer explicații suplimentare.

Semnele rău prevestitoare au fost din timp vizibile (sunt ironică): coletul a ajuns la o adresă veche, curierii au avut o dispută aprinsă, nu a fost nimeni disponibil să ridice pachetul, iar telefonul a refuzat să mă asculte, blocându-se de câteva ori înainte să absoarbă ultimele resurse ale bateriei, aparent dornic de o întâlnire-fulger cu cel mai apropiat perete.

„Bănuiesc că așa se întâmplă în viață – ai parte de mult nimic și apoi de toate dintr-o dată.”

Lăsând detaliile nefaste în urmă, Catherine Steadman mi-a captat atenția cu un debut perfect pentru un thriller: un capitol exploziv, macabru și incitant, o protagonistă care te învață cum să sapi un mormânt și te încurajează să faci un research minuțios înainte, multe semne de întrebare și… Ceva în apă. Bucuria a fost de scurtă durată; misterul a fost amânat, thriller-ul a devenit o aventură domestică imatură, iar eu am fost obligată să asist la scene casnice și decizii lipsite de sens.

Cuplul perfect. Crima perfectă. Erin și Mark sunt tineri, ambițioși și își petrec luna de miere în Bora Bora. Ea este frumoasă și urmează să dea lovitura cu un film documentar. El este bancherul chipeș și fermecător, care întotdeauna are un as în mânecă. O sesiune de scuba diving le amenință viitorul: nu am să vă spun ce găsesc în apă sau ce decizie aș fi luat eu în locul lor (încă oscilez între mai multe variante), pentru că mi-am pregătit o listă cu notițe și aș vrea să le dezvolt pe toate înainte să mă atenționeze conștiința că iar voi depăși limita de cuvinte autoimpusă (încerc să scriu articole mai scurte, dar cred că experimentul o să fie un eșec).

„Te-ai întrebat vreodată cât durează să sapi un mormânt? Nu te mai întreba. Îți ia o eternitate. Indiferent cât crezi că durează, înmulțește cu doi.”

Erin este o protagonistă foarte antipatică. Face research pentru orice (felicitări, admir acest lucru la ea), însă info dump-ul aproape că m-a convins să sar peste câteva capitole. Informațiile sunt prezentate atât de anost, încât am avut impresia că Erin încearcă să îmi distragă atenția. Încă nu mi-a explicat cum funcționează becurile sau care este diferența dintre mare și ocean: probabil nu a avut timp să își facă temele, altfel sigur aș fi primit un proiect în dublu exemplar, cu o anexă de zece pagini.

Stai! „Calitățile” ei nu se opresc aici: este nesăbuită, oarbă, dureros de naivă și refuză să învețe din greșeli. Se expune constant pericolelor, își riscă inutil viața și are impresia că toate ideile și scenariile din filme pot să fie aplicate fără probleme în realitate. Intră repede în panică, nu apreciază importanța consecințelor și simte că trebuie neapărat să-l impresioneze pe Mark, să-i arate cât de inteligentă, descurcăreață și competentă este minunata lui soție.

Partea dureroasă este că acțiunea este relatată din punctul ei de vedere. Observă semnalele de alarmă și le repetă obsesiv, dar tot este păcălită și este surprinsă de marea dezvăluire. Parcă îi place să se afle în mijlocul conflictelor, în timp ce săracul Mark încearcă să treacă neobservat și să respecte planul, să o țină departe de probleme și să le asigure un viitor.

„Nu poți fii rănit de lucrurile de care nu știi.”

Mark și Erin nu știu definiția cuvântului „iubire”. Nu am simțit că formează un cuplu sau că sunt prieteni. Nici măcar aliați. Sunt sigură că Erin are un jurnal în care își notează când și de câteva ori face sex cu Mark: mi-a împărtășit de câteva ori cât de important este acest aspect într-o relație, convinsă că oamenii îi invidiază pentru legătura lor indestructibilă. La polul opus, Mark își arată afecțiunea prin folosirea unui set fix de complimente, conștient de influența pe care o are asupra lui Erin. O domină, o manipulează, dar ei îi place să fie controlată și este dependentă de siguranța oferită de el, chiar dacă are idei bune și urmează să-l impresioneze cu un proiect ce va atrage lumina reflectoarelor asupra lor.

Oricât de stranie o să fie următoarea afirmație, discuțiile dintre ea și cei trei deținuți au fost scenele mele preferate din Ceva în apă. În spatele gratiilor, în camera de interogatoriu, am surprins o protagonistă diferită, curioasă și temperată, un observator bun și o tânără care își cunoaște limitele. Iluzia a fost de scurtă durată: Erin reușește să elimine orice urmă de simpatie din partea mea cu o propunere aberantă, care mi-a confirmat validitatea părerii inițiale.

„E amuzant cât de mult ne place asta amândurora. A devenit un joc, unul al îndemânării, iar câteodată e un joc al norocului. Poate că ne place atât de mult pentru că acum îl câștigăm.”

Thrillerele trebuie să fie alerte și cursive. Să te inducă în eroare și să îți ofere indicii false, să exploateze cu nerușinare potențialul fiecărui personaj și să îți mențină mereu interesul, pagină cu pagină, capitol cu capitol. Ceva în apă m-a plictisit. Curiozitatea s-a evaporat după jumătatea romanului, dar voiam să îmi fie confirmate teoriile. În plus, renunț foarte rar la cărți. Stilul autoarei este sec și suspansul nu primește „uneltele” necesare ca să se dezvolte. Chiar dacă elimini informațiile inutile și te rezumi doar la capitolele bune, cu impact direct asupra acțiunii, rămâi cu conflicte domestice și cu doi „spioni” amatori.

Obiectele din apă reprezintă intriga, comoara, blestemul, oportunitatea mult așteptată și colacul de salvare. Ele controlează viitorul lui Erin și Mark, motiv pentru care trebuie să pun o întrebare: de ce unul dintre obiecte este ignorat timp de câteva săptămâni? Cine procedează așa? Îmi e greu să cred că l-au ascuns și că au uitat. Atât de multe riscuri și primejdii, doar pentru ca obiectul misterios să fie folosit la final, când Ceva în apă devine un roman de acțiune. Păcat… primul capitol a fost o minciună și o capcană.

5.5

Mediocru

Împrăștiată, dar creativă, cu nasul în cărți și mereu pe fugă. Încăpățânată și cu un doctorat în Sarcasm. Dușmanul declarat al somnului. Cinefilă de mică, cu căștile în urechi oriunde merge, imaginația o îndeamnă să viseze în cele mai (ne)potrivite momente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Powered by watch naruto shippuden watch one piece watch one punch man online

Download by Wordpress Nulled Themes Keepvid youtube downloader